onsdag 9 februari 2022

Asynja Kungens grav av Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam

Disa är kungadotter till en viking kung i ett litet och fredligt kungadöme. Hon drömmer om att få göra mer och lära sig slåss som sin bror men hon ska bli bortgift och syskonens framtid är olika. Även om man växer upp med en utstakad framtid så kan allt ändras.

När kungen får besök av soldater blir det festmåltid. Disa får gå å lägga sig tidigt och inte vara med på hela festen. När hon vaknar nästa morgon så är det till brandrök. Hennes familj finns inte mer. Hon är helt ensam. Ensam att ta hämnd så att familjens själar kan vandra vidare till Valhall. 

Hon är liten och smidig och kan slåss hon ska bli krigare för att få hämnd. Hon klipper av sig håret och tar sin brors namn. Hos krigarkungen blir hon tilldelad en plats hos Rävungarna. Ingen får veta vem hon egentligen är för då är hennes liv i fara och ingen kan kräva hämnd. 

Det är spännande, mörkt, vänskap och lite lite hopp. Det är första delen i en serie och vi kommer få möta de andra vikingabarnen i kommande delar. Jag längtar. Perfekta böcker för den historieintresserade tio, elva, tolvåringen. Eller kanske som högläsning i samband med att det läses om vikingatiden i skolan. 

/Paula


Asynja Kungens grav
Författare: Elisabeth Östnäs och Lina Neidestam
Förlag: Bonnier Carlsen (2021)
ISBN: 9789179754266

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar