torsdag 27 juni 2019

Sommarplåga av Hanna Jedvik

Alma ser på alla andras liv som bra, lyckade och spännande. Sin egen vardag är mest normal och tråkig tycker hon själv. I en lägenhet i Majorna bor hon och pappa ensamma. Pappa är musiklärare som spelat i band. Han har en egen liten studio där han ibland spelar in andra band, ibland får Alma lägga på stämmor. Tidigt lärde pappa, fd skateboardproffset Alma att åka skateboard. Hon tävlade första gången när hon var sju år. Det är Almas tråkiga normala vardag det. Att andra skulle se det på annat sätt har inte slagit henne.

Alma har räknat ner dagarna till skolavslutningen, eller egentligen till det som skolavslutningen innebär. Sommarlivet i skärgården i stugan OCH sommarbästisten Mira. På somrarna har det alltid alltid varit Alma och Mira. En sommarbästis som Alma blivit hemligt förälskad i. Alma har pratat om Mira med kompisen Joppe som har bestämt att det är nu i sommar det ska ske. En vänskap som bli kärlek. Alma måste berätta för Mira hur hon känner.

Kvar i Göteborg finns Hedvig, Hedvig som är besatt av Karin Boye och har två katter med Harry Potter namn, Luna Lovegood och Severus Snape. Hedvig och Alma ses från och till. Joppe beskriver det som att Alma "far in och ut ur människors liv." Under sommaren skickar Hedvig ett brev i veckan till Alma, brev på posten. Rosa kuvert med dikter och längtan efter mer i.

Sommarlovet efter nian blir inte alls som Alma tänkt att det skulle bli. För Mira är inte ensam denna sommar. Med sig har hon Hampus. Hampus som tydligen är en vän till familjen som ska bo med de hela sommaren. Alma blir svartsjuk och vill inte vara med Mira och Hampus. Hon vill ha Mira för sig själv.

Jag blir så glad av att läsa om Alma. På ett härligt flödande språk berättar Hanna Jedvik om ett sommarlov fullt av känslor och förväntan där inget blir som Alma tänkt sig.

Perfekt sommarlovsläsning!

/Paula som gärna skulle läsa mer om Alma under hennes första år på gymnasiet


Sommarplåga
Författare: Hanna Jedvik
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129716184
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar