onsdag 12 juni 2019

Är det nu allt börjar? av Siri Spont

I Knivsjö bor Tilda, hon går i åttan och hennes vänner är hennes vänner för att det var de som blev över de som bor nära varandra. De är inte vänner för att de delar gemensamma intressen utan för att det var så det blev.

Tildas "gäng" som finns långt ner på statusskalan, de går på fester de inte är bjudna på. Förutom Tilda så är det blyga Stella, missunsamme Alice och Thea som fått en pojkvän och är på väg bort från vännerna.

Emmy i Skåne är Tildas räddning i livet. Emmy som förstår Tilda. Emmy som hon chattar och smsar med dagligen och har gjort länge. De lindrar varandras ensamhet. De har aldrig träffats i IRL. När Emmy kläcker idéen om att de borde åka på språkresa tillsammans så får de en gemensam dröm. Tildas föräldrar går med på det och för ovanligheternas skull så finns det pengar till något roligt.

En sommar I Brighton tillsammans med Emmy. Ett nytt sammanhang och möjligheten att vara någon annan/sig själv mer det är precis vad Tilda behöver. Emmy och Tilda bor i samma värdfamilj där också Lucas bor. Lucas som strö pengar runt sig och skryter massor. Tilda gillar inte Lucas riktigt men det gör Emmy. Språkresan blir inte som Tilda tänkt sig hon känner sig fel och utanför alla verka ha hur mycket pengar som helst att slösa med medan hon har lite.

Mötet med Emmy blir inte som Tilda tänkt sig, det finns saker hon inte vet något om som spelar in. Det dricks en massa alkohol på stranden fast det inte är tillåtet under språkresa. En kväll när Tilda blir för full tas det foton på henne som någon lägger ut och taggar henne i på Instagram. Hemligheterna är många och det sociala spelet samma fast med andra människor än hemma.

Är det nu allt börjar? får mig att bli språkresenostalgisk, min egen språkresa gick till Hastings men var en helt annan än den Tilda åker på. Det jag gillar bäst med boken är hur den skildrar det sociala spelet och Amina. Jag behöver en Aminakompis i mitt liv.

/Paula


Är det nu allt börjar?
Författare: Siri Spont
Förlag: Rabén & Sjögren (2019)
ISBN: 9789129714180
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar