torsdag 2 maj 2019

Strax före tolvslaget - två vinterberättelser av Rainbow Rowell

Strax före tolvslaget är en fin liten glittrande bok som är fylld med två romantiska nördiga noveller av Rainbow Rowell.

Första novellen heter Tolvslaget och i den får vi lära känna Mags. Vi får följa med henne på flera nyårsaftons fester. År efter år. Första året träffar hon Noel och de blir bästa vänner. Noel älskar att dansa. Vilket inte Mags gör. Varje nyårsafton när tolvslaget närmar sig pratar de med varandra men när klockan blir tolv kommer det alltid någon tjej fram till Noel och kysser honom. Aldrig att den tjejen är Mags. Nu har hon fått nog och tolvslaget tillbringar hon på ett nytt sätt.

Intressant är att Noel är nötallergiker och att Mags får provsmaka på mat åt honom och berätta om han kan äta maten eller inte. Det är för få matallergiker i ungdomsböcker.

I den andra novellen Själsfränder får vi följa med Elena som äntligen äntligen ska få vara med om Star Wars gemenskapen i tältkön utanför biografen. Som hon sett fram emot detta. Mamma är så orolig men Elena är bestämt. Besvikelsen finner inga ord när det är visar sig vara hon och två till i kön. Tredje plats i kön men också sista. En trumpen kille i hennes ålder som nästan inte säger något och en nörd som varit i flera köer förut som mest kollar på film på sin telefon. Ibland blir det inte som en tänkt sig och ibland kan det vända och bli ännu bättre.

Hur är det att vara en nörd när alla plötsligt gillar nördkulturen? Att vara den som är nörden bland andra nördar?

Jag tycker alltid väldigt mycket om Rainbow Rowells karaktärer. De är alltid udda och egna på precis bästa sätt, pappersvännerna i Strax före tolvslaget är absolut inget undantag. Jag skulle gärna läsa mer om Mags, Noel, Elena, och Gabe.

/Paula


Strax före tolvslaget - två vinterberättelser
Författare: Rainbow Rowell
Illustrationer: Simini Blocker
Förlag: Berghs förlag (2019)
ISBN: 9789150223026
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar