måndag 1 maj 2017

Svag is av Sofia Nordin

Det är vinter, skridskor och friluftsdag i skolan. Eddi och Alex bestämmer sig för att åka tre varv. Det är ändå sista gången i grundskolan de åker skridskor tillsammans. På sista varvet, varvar de igen Marit. Hon som fortfarande åker på sitt första. De blir irriterade över att hon är så dålig, säger taskiga saker och mobbar. Så som de brukar göra. Alex drar iväg Marit dit isen är svagare och vips trillar hon i. Killarna åker snabbt därifrån ...

Skuldkänslorna får Eddi att skicka ett sms och ringa till Marit men han får inget svar. För Marit lyckas inte ta sig upp ur vattnet. Hon dör. Polisen kommer till skolan. Alex säger att de inte ska säga något alls till polisen.

Eddi tror han lyckas lura polisen. Vänskapen som varit sedan alltid sätts på prov. Eddis dåliga samvete tär på honom, han blir ilsk och de i hans närhet undrar vad som är fel. Samtidigt vågar han närma sig Taina. Hon som är varm och fin men också väldigt öppen och ärlig. Taina som berättar för honom om killar som tar plats, killar som tafsar, killar som tittar på och bara säger att det var skämt. Först vill Eddi inte förstå men när Taina tar Eddis tioåriga lillasyster som exempel då blir det plötsligt något annat.

Svag is är en lättläst bok som är överraskande gripande att läsa. På få ord och med korta meningar lyckas Sofia Nordin fånga sådant som är väldigt svårt men viktigt att sätta ord på.

/Paula


Svag is
Författare: Sofia Nordin
Förlag: LL-förlaget (2017)
ISBN: 9789188073273
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar