onsdag 16 mars 2016

Askfödd av Sabaa Tahir

För 500 år sedan tog krigarfolket över landet, de lärda fick på nåder ägna sig åt enkla sysslor eller bli slavar. Att göra någon typ av motstånd straffas med döden eller ett liv som slav för både dig och din familj.

Bland de lärda finns Laia, hon som hjälper mormor med sylten och morfar med de sjuka. Storebror är mer och mer frånvarande och så en natt dyker en vaktstyrka upp. Alltid värre om de kommer på natten. Storebror fängslas, mormor dör, morfar dör och Laia hon springer. Bort bort. Hon känner sig feg att hon inte hjälpte sin bror. Kan hon göra något för att ändra på det i efterhand? Vart har de tagit honom?

På skolan Blackcliff lärs barn upp till att bli krigare, men inte vilka krigare som helst utan masker. Den ondskefullaste och skoningslösaste sorten. Här finns Elias, Elias som hittades i öknen bara några dagar gammal togs hand av av ökenfolket men som fem sexåring blev utvald till skolan och en framtid som Mask. En framtid han inte vill ha. Han vill annat, annat som innebär mindre blod på sina händer.

Laia och Elias vägar möts kan de förena sin vilja till ändring av världen de lever i? Kan de olika sidorna lite på varandra? Är det möjligt. Askfödd är en fängslande, våldsam, skrämmande, filmisk och smått fantastisk berättelse.

/PaulaAskfödd
Författare: Sabaa Tahir
Förlag: B. Wahlström (2016)
ISBN: 9789132167157
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar