fredag 7 november 2014

Tre som ger ont och kanske ger lite tröst

En kväll med ovanliga böcker, böcker med den gemensamma nämnaren att den handlar om små som far illa. Små som mår dåligt men om stora som på olika sätt berättar att det inte är de smås fel och att stora måste se till att små mår bra och har det bra.

Kriget av Gro Dahle & Kaia Dahle Nyhus. Inga hon bor i ett tryggt land men så en dag kommer kriget. Kriget mellan mamma och pappa. Det som gör att pappa flyttar bort från mamma, Inga och småbröderna. Till en annan. Barnen får flytta mellan mamma och pappa varannan vecka. Inga storasyster får ta hand om och inom henne pågår ett kaos. En ond bok att läsa men en viktig ack så viktig bok!

Utestäng om att lämnas kvar utanför fängelsemuren av Elisabet Omsén & Jenny Wik. I serie/dagboksform får man som läsare följa elvaåriga Yoyo när polisen kommer och fråga efter pappa, hur pappa hamnar i häktet, det skrivs om pappa i tidningen, hur svårt det är att koncentrera sig på något annat. Hur mår pappa? Får han komma hem till jul? Hur är det att hälsa på i fängelset? En väldigt bra bok om något så tungt och svårt. Bokens form gör den bara ännu bättre!!

Liten av Stina Wirsén är en bok om hur svårt det kan vara hemma när två stora bråkar. Bråkar och inte ser liten. Hur är det kan liten berätta för andra stora att det inte är bra hemma? Klart liten kan och tur att liten gör får då finns det hjälp att få. Hjärtskärande och söt på samma gång.

Tre krislådeböcker och de där som behöver finnas när det verkligen behövs. Att det dessutom är tre väldigt bra böcker att läsa även när det inte behövs ja det gör ju bara böckerna så mycket bättre.

/Paula


Kriget
Författare: Gro Dahle & Kaia Dahle Nyhus
Förlag: Daidalos (2014)
ISBN: 9789171734297
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Utestängd : om att lämnas kvar utanför fängelsemuren
Författare: Elisabet Omsén & Jenny Wik
Förlag: Kabusa böcker (2014)
ISBN: 9789173553650
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Liten
Författare: Stina Wirsén
Förlag: Bonnier Carlsen i samarbete med Brottsoffermyndigheten (2014)
ISBN: 9789163882661
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar