tisdag 25 november 2014

Jag ger dig solen av Jandy Nelson

Min bok hög av böcker att läsa är för stunden större än den någonsin varit och min tid att läsa mindre än den varit på länge. Så dök Jag ger dig solen upp i min brevlåda och kände att detta är en bok som inte går att lägga på hög. Detta är en bok som måste läsas NU. Inte bara för att den matchar mina naglar och soffa så bra.

Boken handlar om tvillingarna Noah och Jude. Vi får följa de i vartannat kapitel (eller delar av boken för det är väldigt långa kapitel). Noah när han är tretton och drömmer om att komma in på konstskola. Jude när hon är sexton och den enda av de båda tvillingarna som kom in på skolan.

Noah som trettonåring är en ensamvarg som mest bara pratar med mamma och Jude. Jude som har hur många kompisar som helst. Men så en sommar dyker Brian upp, en vän och en kärlek. Men så händer det som inte får hända, Jude och Noah slutar prata med varandra.

Jude sextonår är inte alls som den trettonåring man fått lära känna genom Noahs ögon. Olyckor har hänt och Jude är en annan Jude, nu är det hon som är ensamvargen utan vänner. Hon har inte ens Noah för de pratar fortfarande inte med varandra.

När jag läser Noahs kapitel tänker jag att han är min favorit att det är han jag tycker bäst om av tvillingarna, men sen kommer Judes kapitel och jag tänker precis likadant. Så fina och så bra som människor/karaktärer. En stark, fin och helt fantastiskt berättelse! Om att som tvillingar stå varandra hur nära som helst så nära att ett svek gör ondare än något som ens går att föreställa sig.

Jandy Nelson lyckas på bästa tänkbara sätt få ihop sina karaktärers (mina bokvänners) liv på bästa sätt genom att låta Noah och Jude lägga pussel i olika tider. Det knyts ihop på bästa sätt. Älskar bokens språk och mitt exemplar är fullt med massor av hundöron. Så många att jag inte kan välja ett som favoritcitat och dela med mig av. Ni får helt enkelt läsa själva, LÄS!! LÄS!! LÄS Jag ger dig solen!!

/Boknörden


Jag ger dig solen
Författare: Jandy Nelson
Förlag: Gilla Böcker (2014)
ISBN: 9789186634575
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte jättemycket om Himlen börjar här. Den nya verkar vara lika bra!

    SvaraRadera
  2. Jag tyckte jättemycket om denna bok!

    SvaraRadera