Sidor

onsdag 7 februari 2024

Isen av Gabi Frödén

Josef, lillebror, mamma och pappa flyttar till mitt ute i ingenstans. Till Freivik. Pappa har fått ett jobb och mamma är mest bara i sig själv. Hon har hemlängtan till Syrien som familjen flytt från för några år sedan.

Josef och lillebror får åka skolbuss och när de säger att de bor i Freivik är det ingen som vet vad det är för ställe. Platsen är tom, borttagen från det allmänna minnet.

Detta tycker Jenny, Josefs nya kompis är jätte spännande. De beger sig till biblioteket för att ta reda på mer i gamla tidningar. 1992 hände något men vad vet man inte. Alla flyttade bort från byn.

I Freivik ligger isen tjock på sjön även när det inte är kallt. Kan den mystiska farbror veta något. Han som vi som läsare får glimtar av i några kapitel, han som har en dotter som kastar sina runor.

Och vad är grejen med flickan de ser ibland. Hon som inte ser levande ut men som visar sig för Josef, lillebror och Jenny som för att visa och berättar saker för. 

Spännadne, fint och mysigt. Nutid och vikingatid vävs samman. Vad är ett hem och hur man kan ha kopplingar till en plats utan att ens veta om det. Perfekt bok för högläsning i ett klassrum som läser om vikingatiden eller vill ha en fin bok om att komma ny, om familj och vänskap

/Paula


Isen 
Författare: Gabi Frödén 
Förlag: Bonnier Carlsen (2024)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar