onsdag 16 november 2022

Djuret av Ulrika Lidbo

Djuret har legat i min ska läsa snart hög ungefär hur länge som helst ... eller ja sen den kom ut. För några veckor sedan gick jag Svenska Barnboksinstitutets kurs i barnlitterära vandringar med Maria Nikolajeva och boken fanns på läslistan inför kurstillfället. 

Vi får lära känna Love som hittar en mystisk låda på tunnelbanan mellan Gullmarsplan och Skanstull. En låda där något krafsar inuti, ett djur som är helt ensamt. Inte kan Love lämna djuret kvar? Han tar hem det till hans och mammas lägenhet.

Mamma som är allergisk kan inte förstå varför hon nyser hela tiden. Så Love tar med djuret på hitta nytt hem jakt och de hittar en skruttig kolonilott vid vattnet. Där får djuret bo och Love hälsar på varje dag.

I skolan har Love det tufft men så börjar Frank i klassen. Frank som flyttat hem till Sverige från USA, Frank som alla vill vara med. Frank som väljer Love som vän, de delar samma intressen för naturvetenskap. Jag gillar så att läsa om deras vänskap och hur Frank väljer riktig vänskap framför att vara högt upp på den sociala stegen i klassen.

Fint och bra om nördighet, vänskap och föräldrar i skilsmässa som inte riktigt har tid med en. Så glad att jag äntligen läst!!  

/Paula


Djuret
Författare: Ulrika Lidbo
Förlag: Alfabeta (2021)
ISBN: 9789150121735

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar