torsdag 10 november 2016

Tårar i havet av Ruta Sepetys

Tyskland vintern 1945. Fyra ungdomar på flykt. Bort från krig, lögner och sin egen stora svåra hemlighet. Hemligheten som är tung att bära.

Joana sjuksköterskan, hon som tar hand om och lägger förband. Florian, han som blivit lurad. Han som ritar och förfalskar. Emilia som ser och uppfattar de där små detaljerna ingen annan ser. Hon som ger sig själv en snällare sanning. Joana, Emilia och Florians vägar möts. De går i en grupp med några till. Alla på väg mot samma håll. Vänskaper som uppstår och blir så viktiga. De är på väg mot hamnen och skeppet William Gustloff.

Skeppet som ska föra de över Östersjön. Skeppet som man vet kommer sjunka. Skeppet som är en del av andra världskrigets historia som jag visste så lite om. På skeppet jobbar Alfred. Alfred som i sitt huvud skriver brev till en flicka hemma. Alfred som vill göra rätt men stenhårt tror på allt Hitler trott. Alfred som är väldigt svår att tycka om.

Jag har lyssnat på tårar i havet. Det tog tid. Först tid att komma in i boken. Korta kapitel. Men mest för att en redan från första sidan vet att detta kommer inte sluta bra. Bra och viktig!

/Paula


Tårar i havet
Författare: Ruta Sepetys
Förlag: B Wahlström (2016)
ISBN: 9789132169731
Köp: t.ex. hos Bokus eller AdlibrisInga kommentarer:

Skicka en kommentar