tisdag 29 december 2015

Skärvor av minnen av Laurie Halse Anderson

Hayley har tillbringat de senaste åren i en lastbil tillsammans med sin pappa. De har varit i ständig rörelse. Ibland några veckor, en månad i skolan. Men sen pappas rastlöshet och tankar han inte vill tänka. Vips iväg igen. Men så inför Hayley sista år på High School bestämmer pappa sig att nu är det dags. Ett sista år i en och samma skola. Samma skola hon gick i som barn, bosatta i farmors hus.

Pappa Andy är krigsveteran och minnena av krig i Irak och Afghanistan plågar honom massor. Men nu bestämdheten att få det att funka för Hayleys skull.

Funkar och funkar, skolan funkar hyfsat - med massor av kvarsittningar. Hayley hittar tillbaka till barndomsbästisen. Hon träffar Finn som vägrar låta henne vara i fred och jobbar hårt på att bryta upp murarna hon byggt upp runt sig.

Laurie Halse Anderson berättar i Skärvor av minnen en far och dotter-berättelse jag inte tidigare läst. Hur en krigsveteran ensam med sin dotter inte får det att gå samman. Hur samhället ser på honom som en hjälte men allt är kaos. När skolan vill prata med honom hittar Hayley på den ena lögnen efter den andra. Alla dessa lögner.

Berättelsen om trulig tjej möter nödig-charmig kille har jag läst förut men denna varianten gillar jag ovanligt mycket (överlag en berättelse jag brukar falla för). Lavender Lit är fantastiska på att hitta pärlor till böcker att översätta. Ser massa fram emot vad ni ska hitta i framtiden!

/Paula


Skärvor av minnen
Författare: Laurie Halse Anderson
Förlag: Lavender Lit (2015)
ISBN: 9789187879098
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar