Sidor

onsdag 24 januari 2024

Tara på Titanic av Nikki Shannon Smith


Titanic är plötsligt överallt. I barnböckerna på biblioteket och i P3 Historia. Mellanåldersböckerna som utgår från historiens verkliga händelser är väldigt populära och blir bara fler och fler. Titanic får bli min ingång till att läsa böckerna.

Tara reser med sina föräldrar från Frankrike till ett nytt liv i Amerika. De reser med Titanic i andra klass. Innan resan köpte mormor nya klänningar till Tara. En ny klänning för resans varje dag.

Tara blir vän med Paulina en flicka som reser med sin pappa i tredje klass. Egentligen får de inte umgås eftersom de ska vistas på olika delar av skeppet, tur att flickorna är lika stora och att det finns många klänningar att ta av.

De upptäcker skeppet och blir snabbt bästa vänner. Tills Taras pappa får veta sanningen ... Tara får inte längre gå fritt på skeppet och så natten vi alla vet om. Titanic kör på ett isberg. Tara vägrar gå i en livbåt innan hon hittat Paulina bakom grindarna till tredjeplats. 

Spännande på precis lagom nivå. Och sorgligt för vi vet redan på förhand att livbåtarna var till för barn och kvinnor. Pappa han blir kvar på Titanic. 

Jag undrar kunde barn verkligen gå omkring så fritt på Titanic som bokens berättelser säger? 

/Paula


Tara på Titanic (serie Överlevarna, fristående del 4)
Författare: Nikki Shannon Smith 
Förlag: Hegas (2022)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar