Sidor

tisdag 12 december 2023

En förbjuden bok och Ryan and Avery av David Levithan

 

Jag minns så tydligt när jag läste David Levithans debut bok Ibland bara måste man. Det är forfarande ett av mina bästa läsminnen. Och i höst har det kommit två nya böcker av författaren. 

Ryan and Avery är en kärleksberättelse där vi får följa med på Ryan och Averys tio första dejter. Det är små mysigt, romantiskt och lite problematiskt. Men det är långsamt på helt fel sätt och tyvärr så fastnar jag inte riktigt.

Läs istället David Levithans nya bok för mellanåldern som kommit ut på svenska i höst. En förbjuden bok <3 vi får följa Donovan vars lärare ger klassen i uppgift att läsa boken Äventyrarna. Donovans mamma skummar boken och kommer fram till nej! Detta är en bok som elvaåringar inte borde läsa särskilt inte min. Hon sätter i gång en kedja där hennes önskade slut resultat är att få boken borttagen från skolan. Vad Donovan tycker spelar ingen roll. 

Vi får som läsare även läsa kapitel ur boken Äventyrarna. Och så finns ett tredje perspektiv som jag inte tänker gå in på. Men när jag förstod hur de tre perspektiven hänger ihop. WOW! Så galet fint på alla sätt och vis. Tipsa elvaåringar, läs med en elvaårig eller läs för dig själv. En riktigt toppen bok! Kanske årets bästa mellanåldersbok!

/Paula


En förbjuden bok 
Författare: David Levithan 
Förlag: Lilla Piratförlaget (2023)


Ryan and Avery
Författare: David Levithan
Förlag: Electric monkey books (2023)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar