Sidor

torsdag 16 maj 2019

Ett hastigt rent rop av Siobhan Dowd

Det är Irland 1984, Sells mamma har precis dött och pappa har tappat greppet över livet. Sell är 16 år och får ta hand om sig själv och småsyskonen. I samband med mammas död så sa pappa upp sig från jobbet. Nu tillbringar han all sin tid med att samla ihop pengar till de fattiga via kyrkan. Hemma är det fattigt. Syskonen har skoluniformer som är tre nummer för stora för att de inte ska växa ur de så fort.

Till kyrkan går alla vid högtider och på söndagarna. Sell har tappt sin tro. Men i och med den nya unge prästen fader Rose kommer tron tillbaka. Fader Rose är en sån som ser. Han ringer skolan som i sin tur ringer Sells pappa och frågar varför syskonen skolkar.

I skolan finns bästisen Bridie som stjäl Sells första bh åt henne. På rasterna smyger Bridie och Sell ofta undan i sällskap med Declan, han bjuder på cigaretter och pratar på. Declan som har föräldrar med fina jobb och är korgosse i kyrkan. Han som får vännerna att bli ovänner när han spelar svartsjukedrama med de.

När Bridie mystiskt försvinner och Declan rymmer från sin collegaplats till friheten i USA då blir Sell ensam kvar. Shell vars mage växer till en början förstår hon inte vad som händer. Hon har ingen att prata med eller dela hemligheten med. De enda som finns där är småsyskonen. Snart är Shell i mitten av en skandal som drabbar den lilla katolska by hårt.

Ett hastigt rent rop är en gripande berättelse att sugas in i. Om fattigdom, sorg, styrka, tro och skvaller.

/Paula


Ett hastigt rent rop
Författare: Siobhan Dowd
Förlag: Atrium förlag (2019)
ISBN: 9789186095864
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar