Sidor

onsdag 8 maj 2019

Du springer


Att bli växa upp, att sluta gymnasiet och sedan få välja fritt vad du vill göra med ditt liv. Är det då du bli vuxen? Eller kommer det sen. När kommer det? Och hur vet en när en är vuxen? Det är frågor som 9 författare, 2 serietecknare och 1 poet funderar kring i den nya novellsamlingen Du springer.

Det är fullt av val. Att bestämma vem du är, hur du är och vill vara. Men också och kanske ännu svårare vad du vill göra, plugga eller jobba? Med eller vad? Valen är oändliga. På vägen kan det hända så mycket. Du kan tappa dig själv i kärleken. Du kan glömma bort vänskap.

Det är några veckor sedan jag läste Du springer nu och det är en novell som fastnat lite extra i mig. En novell som jag tänkt en del på. Det är Elin Bengtssons som har fått ge namn åt hela novellsamlingen. I novellen Du springer får vi följa med Hanna på hennes student när hon väljer att inte springa ut genom skolans dörrar med klasskompisarna. Det blev inte som det skulle då kan det lika gärna vara. Varför vara som mamma och alla vill. Istället för att gå hem på sin studentmottagning klättrar hon upp på skolans tak. Till henne kommer en annan fest. En fest med vuxna, vuxna som inte är vuxna enligt normen Hanna vuxit upp med. En annan framtid än den påtvingade erbjuds plötsligt. Andra vuxna som de behövs, som jag hade behövt de som ung.

Du springer är full av tankar, ifrågasättande, känslor, normer som följs och normer som bryts. Vänskap som tar slut. Kyssar, sex och död. Det är en novellsamling full av unga författare, serietecknare och en poet som jag gärna vill läsa mer av. Boken är en perfekt studentpresent.

/Paula


Du springer
Författare: Ruhani, Karl Modig, Klara Krantz, Bim Eriksson, Yrsa Walldén, Iman Talabani, Flora Wiström, Elin Bengtsson, Saga Miketinac, Amanda Jonsson och Mattias Edvardsson
Förlag: Vox by Opal (2019)
ISBN: 9789188665140
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar