Sidor

tisdag 19 augusti 2014

Född fenomenal av Josephine Bornebusch

Rut 15 år och Anne Frank-nörd, hon som har koll på sig själv och vet vad hon vill. Hon som ibland får hjälpa/rätta klassföreståndaren när det blir lite fel. Rut som har en bror som enligt henne aldrig lyckas med något. Men att vinna massa pengar och resa jorden runt, eller i alla fall en bit. Boken är full med en massa "syskonkärleksfulla" mejl mellan rut och hennes bror. Rut som har en bästa kompis som heter Magda och allt som oftast hittar på lite för mycket. I klassen finns också Abbe, Albert som Rut absolut inte är intresserad av ...

Just den Rut kommer på det bästa sättet för att få skolresan att bli lärorik men framförallt den bästa tänkbara för henne själv - Amsterdam och Anne Frank museet. Hon har på det klara att så är det och så blir det. Men hur ska de få in pengar?

De första hundra sidorna ställde jag mig lite tvekande till boken. Blev aldrig riktigt fast. Men sedan på s. 139 börjar jag plötsligt skratta högt (något som sällan händer när jag läser). Det är han den där Abbe som visar sig vara väldigt söt som får mig att skratta när han svarar på Ruts tack-sms (för en bukett anonyma rosor på sin födelsedag). Rut som är så nervös när hon skickar i väg sms:et att det går iväg sju gånger. Abbe svarar gulligt men tillslut funderar han på om det är något fel på Ruts telefon.

Det är skönt med Rut för att hon inte är en tjej som funderar så mycket över sig själv och sin duglighet. Istället funderar hon bara över andra världskriget och Anne Frank. Jag gillar nörderiet. Och att det kanske är nörderiet i sig som är det viktiga - att bli och att vara. Men mest gillar jag Abbe och Abbes lyhördhet.

/PaulaFödd fenomenal
Författare: Josephine Bornebusch
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
ISBN: 9789163878626
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag trodde boken skulle vara betydligt roligare (älskar "Solsidan") och bättre med tanke på hur mycket den hypats och blev besviken på den. Tyckte den var tafflig och lite kall. Läste bara första hälften. Sällan jag lägger ifrån mig en bok jag inte läst ut.

    SvaraRadera
  2. Jag avskyr solsidan och trodde att denna skulle vara hemsk. En jättebra bok som jag kommer rekommendera mina yngre. Hejja Josephine, skriv en fortsättning!

    SvaraRadera